Kenny Bräck – Racerföraren från Värmland

Kenny_Bräck_at_the_2011_Goodwood_Festival
Bild Wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kenny_Br%C3%A4ck_at_the_2011_Goodwood_Festival.jpg

Den svenska racerbilföraren Kenny Bräck föddes den 21 march 1966 i Glava, Värmland. Bräck gick i pension från att vara en professionell Indy Kart förare år 2005. Indy Kart var den typ av racing Kenny Bräck framför allt tävlade i, en sport i vilken förarna tävlar på en ovalformad bada och ofta i sportens hemland USA. Kenny Bräck tävlade under sina aktiva år i ligorna CART, IROC och Indy Racing legue. Han återvände även efter sin pension till sporten och deltog år 2009 i Rally-X på X Games 15 och tog hem guld. Efter sin comeback i 2009 har Bräck emmalanåt deltagit i olika tävlingar som The Dukerie’s Stage Rally (Nottingham) och Midnight Sun Rally här hemma i Sverige.

Bräck överlevde en av racings största olyckor på Forth Worth i Texas 2003 med den högsta G-kraften som någonsin dokumenterats i samband med en bilcrash. Det tog Kenny arton månader att återhämta sig vilket är ett och ett halvt år tills det att han kunde tävla igen. Olyckan inträffade när Kenny, i ett försök att placera som trea i tävlingen, passerade den sydafrikanska racerföraren Tomas Schekter. Försöket ledde till att Bräck for in med otroligt hög fart in i stängslet vilket omringade racerbanan. Olyckan tros ha orsakats av att Bräck och Shekters hjul på något vis gnidit mot varandra och fått Kenny att uppleva denna extrema crash. Tomas klarade sig med lindrigare skador.

Intresset för bilar kom vid en tidig ålder

Bräck har alltid haft ett intresse för bilar och racing då han så tidigt som vid sju års ålder började övningsköra bil. Detta gjorde han under vinterhalvåret när sjön Gla utanför hans hemstad var frusen och därmed körvänlig. Nils Arne Johansson, en föredetta berömd racerförare, tog in Kenny som sommarjobbare när Bräck bara var fjorton år och hjälpte då den blivande racinglegenden att skaffa kunskapen och ekonomin för att ge sig in i branchen. Nils Arne gjorde detta genom att sponsra köpet av Kennys första gokart samt förklara hur saker fungerade, både tekniskt men även hur sponsorer och liknande fungerar.

År 1986 tog Bräck hem sin första betydelsefulla vinst när han placerade som etta i Svenska Juniormästerskapet i Formel Ford. Innan dess hade den unga Kenny deltagit i ett antal stora tävlingar i både Sverige och England utan några större framgångar. Några år senare, 1993, tog Kenny sin racingkarriär ytterligare ett steg genom att delta i Barber Saab Pro Series och dessutom vinna. 1993 var ett stort år för Kenny Bräck då han inte bara vann sin första stora titel utanför Europa men även deltog i en Formel 1 tävling för första gången. Detta gjorde i Frankrike på Paul Richard banan.

Bräck är för många känd för sina framgångar inom racinggenren Indy Cart Racing, 1998 och 1999 var två stora år för Kennys karriär inom denna genre. Han skrev kontrakt med A J Foyt, en Amerikansk racinglegend, 1998 för att senare samma år ta hem guld i mästerskapet. 1999 tog Kenny hem titeln från Indianapolis 500 vilket han än idag är enda svensk om att ha gjort, detta ses som väldigt presigefullt inom branchen. Kenny Bräck har sedan dess fortsatt delta i en mängd stora racinglopp.