Historien om Folkrace

Folkrace är en typ av racertävling. Denna genre av racing utövas på en grusbana som i regel ska vara utlagt på ett sätt som hindrar bilarna från att överstiga maxhastigheten på 80 km/h. Folkrace är svenskt och är inte bara populärt bland den äldre generationen, utan även en relativt vanlig ungdomshobby. Åldersgränsen på folkrace är 15 år varefter man kan börja köra i juniorklass. När man blir myndig vid 18 års ålder får man inte längre tävla i juniorklass och bör inträda antingen dam eller herrklass. För äldre finns även veteranklass. Efter att en tävling avslutats går det ofta att köpa bilarna som deltagit för 6500 svenska kronor.

I försäljningen av denna typ av bilar ingår inte ratt, stol och bilbälte. Detta då denna utrustning är personlig och följer med en förare från bil till bil. Anledningen till att priset på bilarna är just 6500 svenska kronor är att priset på sporten ska hållas vid golvet och för att hindra att bilarna blir dyrare och dyrare efter att varje förare vill gå med vinst. Detta gör även att deltagare inte behöver satsa över 6500 kr på att rusta upp bilen innan tävling då det endast skulle vara en förlust.

Ursprung i Finland

Sporten utövas framför allt i Sverige och i resten av norden och kom hit från finland under första halvan av 80 talet. Grundtanken och idén som gjorde Folkrace till en sådan succé är att det ska finnas en billig och enkel typ av racing för allmänheten. Så gott som alla har råd med det och det krävs inte åratal av träning och kunskap för att delta. Sportens popularitet har endast ökat sedan Sverigedebuten på 80 talet, de senaste åren har cirka 600 tävlingar utförts årligen. Bland dessa är den populära Semesterracet i Vimmelby som det flesta som vet något om Folkrace känner till. En annan mycket populär tävling är Folkracefestivalen i Motala.

Det finns viss utrustning alla i sporten bör använda sig av. Förare bör bära en hjälm vilken ska vara godkänd för använing inom Folkrace. Dessa hjälmar bör väga max 1,2 kilogram. Tävlanden bör även bära en flamsäker overall, detta då bilarna vid krash kan fatta eld och en sådan overall skyddar föraren från elden. Man behöver även bära handskar och skor samt en så kallade skyddsluva och bindsulor av läder.

Regler

Det finns fem huvudsakliga regler inom Folkrace. Först och främst så bör man betala en startavgift för att börja tävla inom Folkrace, denna avgift ska vara på mellan 200 och 300 kronor för juniorer. Besiktning av folkracebanan innan varje tävling är obligatorisk, detta för att undvika olyckor på grund av felaktig bana. Som tidigare nämnt får bilarna inte överstiga en hastighet på 80 km/h och bilarna bör säljas för 6500 kronor efter varje tävling. Banan bör finnas inom en inhängnad, igen för säkerhetsskäl. Banan bör vara 2,4 km. En tävling är uppdelad på tre heats och inkluderar sex bilar. Altså inkluderar en tävling med alla tre heats 18 bilar. Vinnaren får sju poäng, tvåan sex poäng, trean fem poäng och så vidare. Förloraren får noll poäng. Efter den första tävlingen går de sex bästa bilarna till A finalen, nästa sex till B finalen och övriga tävlar i C finalen. För att vinna ett event bör man segra i A finalen.